BioAktiv CZ
Doporučení

Podzimní výživa v nízkých dávkách s vysokým účinkem

22. 7. 2022, Ing. Martin Bohuněk, MBA

Moderní výživa není jen o živinách, ale především o jejich využitelnosti a o tom, co se od výživy očekává – ekonomický zisk. Listová aplikace živin a účinných látek je možnost, jak jedním zásahem zvýšit efektivitu základní výživy, ochrany, regulace a jak využít velké investice, které do porostu v podobě materiálu a práce investujete. Základem úspěšného hospodaření je a bude splnění základního cíle, kterým je dosáhnout dobrého ekonomického výsledku ve velice rizikovém podnikání, kterým zemědělství je. V době aktuálních turbulencí v cenách hnojiv, nafty, komodit a při vysoké inflaci tlačící na cenu práce je tato rizikovost ještě výraznější.

Ta nejlepší hnojiva jsou tvořena pro snižování nákladů a stabilizaci výnosu

Listová hnojiva je třeba vybírat s rozumem a přemýšlet nad souvislostmi. Hnojiva musí mít co nejlepší přijatelnost živin, dobré poměry účinných látek a přidanou hodnotu. Tu vidíme hlavně v komplexních mixech 3 v 1, které:

  • dodávají živiny typicky deficitní v době aplikace
  • obsahují stimulátory růstu a antistresové látky
  • působí synergicky s chemickou ochranou (nízké pH, velké množství smáčedel, pesticidní účinek některých živin jako P, Cu a S)

Podle tohoto klíče tvoříme řadu moderních hnojiv AktiFer. Typická je pro ně vysoká koncentrace, malé dávkování a obsah biologicky aktivních látek a mikroelementů. Největší výhodou je ale jednoduchost pro koncového uživatele, který dostává do ruky hotový mix pro konkrétní účel.

Jak nachystat porosty na zimu?

Základní výživa: Nastartujeme vývoj rostlin

Základem je hnojení NPK+S (2–3 q) a aplikace močoviny do porostu. Speciálně na podzim to ale nesmíme přehánět, chceme dodat jen to, co rostlina potřebuje, aby nešla do zimy vyhladovělá, ale ani přerostlá. Cílem je mít porost tak akorát.
Proto pro posílení kořenů a lepší využití N-P-K z půdy po vzejití aplikujte postřikem 1 kg PlantAktivu pro rostliny spolu s herbicidem, čímž se nastartuje intenzivní vývoj kořenů, odnožování a zároveň se zvýší objem přijatých živin z půdy. Díky půdnímu účinku můžete pracovat i s porosty s velice malou listovou plochou. Univerzálnost, jednoduchost, stabilita výsledků a 20 let zkušeností v praxi – to jsou důvody, proč je PlantAktiv už řadu let jedním z nejpoužívanějších stimulátorů na českém trhu.

Listová výživa: vše co rostlina potřebuje je v AktiFeru Grow

Cílem podzimní výživy je silný kořen a optimální struktura rostlin, konkrétně u řepky pak silný kořenový krček a nepřerůstající porosty. To dává na zimu jistotu přezimování a na jaro velkou výhodu, protože jsou porosty připraveny i na nepříznivé počasí či nedostatek srážek. Proto do porostů přes list aplikujeme P s Mn a cytokininy, které podporují vývoj kořene, kořenového krčku a odnoží u pšenic. Pro zpevnění pletiv i pokrytí potřeby řepky je v dávce 120 g B s kyselým pH, díky čemuž lze spojit aplikaci s insekticidem a neriskujete jeho sníženou účinnost, což je při problémech s podzimní ochranou v posledních letech velmi důležité. Pro dodání energie, kterou rostlina v tuto fázi nutně potřebuje pro tvorbu pletiv, přidáváme i aminokyseliny.

AktiFer Grow tak cílí na silný a optimálně vyživený porost v jednom vstupu při dávkách do 2 l/ha. To znamená v praxi zásadní usnadnění práce a hlavně rychlou a efektivní aplikaci v průběhu podzimu. Nehledě na to, že výsledek takové aplikace je na porostech vidět na první pohled!
Pokud se podaří porosty na zimu takto připravit, máte daleko větší jistotu, že vás během zimy ani na jaře nic nepřekvapí. Přijdou mrazy, přijde sucho, ale vaše porosty v dobré kondici snesou i taková poškození. Naopak slabý porost při každém takovém negativním zásahu propadá a v průběhu léta už s tím nelze téměř nic dělat. Kvalitní podzimní výživu vnímejme jako pojistku proti negativnímu průběhu následujícího roku.

Při tomto stylu výživy dokážete zvýšit využití celkové dávky dusíku o 10 – 30 % díky aktivní půdě a dostatečně vyvinutým kořenovýmu systému. Klíčem je aktivní půda, velký kořen a dostatek S a mikroprvků při metabolismu živin. Při aktuálních cenách N je efektivita jeho využití pro ekonomiku podniku naprosto klíčová. Stejně tak je klíčová efektivita při aplikacích, možnost spojovat zásahy a aplikovat efektivně nízké dávky přípravků.

Stimulace neřeší jen problémy, vyplatí se i preventivně

S tímto přístupem si lze usnadnit a zlevnit další práci, především pak ochranu porostů. Je to spolu se šlechtěním jedna ze základních cest, jak jít naproti trendu v omezování pesticidních látek v zemědělství a zároveň být vysoce rentabilní ve využití vstupů jako jsou N hnojiva, nafta a lidská práce.

Díky unikátní kombinaci půdních a komplexních listových aplikací se nám každoročně daří dosahovat stabilních a velice dobrých výsledků za horších, normálních i dobrých podmínek. Tím dokážeme popírat i zažité dogma, že listové aplikace a stimulace mají účinek jen v případě problémů. Spolehnout se na nás můžete za všech okolností.

S výběrem správného zásahu vám rádi poradíme na základě předchozí konzultace, která nám umožní volit vždy ten nejsnazší a nejefektivnější postup, jak doplnit stávající agrotechniku. Pro konkrétní doporučení neváhejte kontaktovat naše odborné poradce ve vašem regionu. Svého odborného poradce i více informací naleznete v sekci kontakty.

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer