BioAktiv CZ
Z tisku

Zemědělec č. 13/2020: Doporučení pro výživu jarních plodin

23. 3. 2020, Ing. Martin Bohuněk, MBA

Společnost BioAktiv CZ se již od roku 2011 v České republice zaměřuje na sledování nejnovějších trendů a inovativních technologií v zemědělství a jejich uplatnění v praxi. Pro naše zákazníky po celé ČR hledáme stále nová řešení, jak se vypořádat s výzvami, které před námi stojí. V textu naleznete doporučení pro vhodné zařazení listových hnojiv, tipy pro zefektivnění základního přihnojení i pesticidní ochrany u jarních plodin.

Úprava pH půdy

Při zakládání jarních porostů je dobré začít od základu. Optimální pH půdy je důležité jak pro rostliny samotné, tak i pro kvalitní výživu. Ovlivňuje dostupnost dalších živin pro rostliny, zejména zvyšuje přijatelnost fosforu. Vápnění dále zlepšuje půdní strukturu, fyzikální vlastnosti půdy, zakořenění rostlin a biologickou aktivitu půdy. Podporuje tvorbu humusu a biologickou fixaci dusíku hlízkovými bakteriemi.

Vápnění je potřeba řešit systematicky a dlouhodobě, proto doporučujeme konzultaci s jedním z našich poradců, který na základě hodnot pH, lokality a typu půdy navrhne ideální systém pro Vaše podmínky. V těchto případech volíme víceleté cykly vápnění. Problém je však u porostů jarních ječmenů, vojtěšek a jetelů, které vyjdou na kyselejší pozemky již letos, nebo luk a pastvin, které jsou z tohoto pohledu dlouhodobě zanedbané. Zde můžeme pro inspiraci nahlédnout do AZZP uložených v LPIS u jednotlivých parcel a vytipovat problematičtější lokality. U těch problematičtějších je potřeba začít s nápravou co nejdříve.

Díky reaktivnosti, snadné aplikaci a rychlosti účinku je granulovaný vápenec AktiCalc IV. Generation optimální variantou, jak rychle a snadno upravit půdní podmínky a tím pozitivně ovlivnit výnos a kvalitu. Aplikace pomocí vlastní techniky navíc přináší větší možnosti a časovou variabilitu. Doporučené dávkování je od 500 do 1000 kg/ha a aplikace je možná pomocí většiny rozmetadel minerálních hnojiv, jak před setím, tak i do vzešlých porostů. Proto je vhodný i pro rychlou úpravu podmínek pro jarní ječmeny, kukuřice a cukrovou řepu.

Jarní podpora a výživa

Po základním přihnojení je ideální aplikace 1 kg/ha PlantAktivu pro rostliny s prvním postřikem. Nastartujeme intenzivní uvolňování živin z minerálních hnojiv a zároveň podpoříme zakořenění. Jarní ječmeny si po aplikaci velmi rychle vytvoří bohaté kořenové vlášení a výrazně urychlují růst. Díky dobře založenému kořenu jsou porosty méně náchylné na přísušek a další stresové faktory.

Pro listovou výživu v první části vegetace je ideální AktiFer Grow v dávce 2 l/ha, který dodá rostlině všechny potřebné makro a mikroživiny pro první fáze růstu včetně boru a manganu. Aplikace podporuje start, odnožování a zakořenění. Zároveň díky biostimulačnímu účinku hnojiva zvyšujeme
odolnost proti suchu a mrazíkům.

Efektivní listová výživa v průběhu vegetace

Během dalších fází růstu je zásadní správně zvolená a načasovaná výživa. Proto je nutné pečlivě vybírat listová hnojiva, která dokážou efektivně dodat rostlině potřebné živiny v citlivé fázi nebo během zhoršených klimatických podmínek. Vlastnostmi, kterými se listová hnojiva AktiFer vyznačují, jsou vhodné pro efektivní foliární výživu (dobrá přijatelnost, vysoká koncentrace, smáčedla aj.).

Ve druhé polovině vegetace aplikujeme nejčastěji s fungicidem 2 l/ha AktiFer Macro EXTRA, který dodá komplex NPK s mikroelementy a mix dalších látek. Efektivně optimalizuje a podporuje generativní růst a zvyšuje výnosotvorné parametry (HTS, počet semen a objemovou hmotnost). Zároveň díky výraznému green efektu zrychluje regeneraci po stresech. Jak se říká, v jednoduchosti je krása, proto je obrovská výhoda, že těmito dvěma vstupy (Grow a Macro Extra) si dokážeme vyřešit kompletní makro i mikro listovou výživu včetně stimulace a zároveň i podpoříme účinky chemické ochrany, se kterou hnojiva aplikujeme.

V případě specifičtějších komplikací pak saháme k dalším hnojivům řešícím konkrétní problémy. Například AktiFer Macro v případě extrémních teplot a sucha pro udržení zeleného listu, nebo AktiFer Micro pro řešení nedostatku mikroelementů u porostů s vysokým výnosovým potenciálem. Nebo často doporučujeme do listových aplikací chemické ochrany přidávat síru (AktiFer S), která je na většině lokalit v půdě v nedostatku a nedodáváme jí dost ani přes půdu. Proto na listovou aplikaci většina hospodářských plodin reaguje velice pozitivně, přitom se jedná o velice levný zásah.

Zemědělská praxe našich spokojených zákazníků dokazuje, že produkty společnosti BioAktiv CZ mají stabilní rentabilitu, což potvrzují stovky tisíc aplikovaných hektarů ročně a dlouhodobé pokusy Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, České zemědělské univerzity v Praze, společnosti Selgen a.s. a mnoha pokusných stanic po celé ČR. Pro více informací je ideální kontaktovat jednoho z našich odborných poradců, který pro vás vypracuje řešení na míru na základě vašich potřeb a systému hospodaření.

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer

Vybíráme pro vás

PlantAktiv

Jednička na trhu se stimulátory růstu

AktiCalc

Granulovaný vápenec

AktiFer Grow

Chytré suspenzní listové hnojivo pro rané fáze růstu

AktiFer Micro

Vysoce koncentrované mikroelementární suspenzní listové hnojivo + S a Mg

AktiFer Macro Extra

Sofistikované suspenzní listové hnojivo pro generativní fáze růstu

AktiFer S

tekuté listové hnojivo pro rychlé dodání síry

AktiFer Macro

Vysoce koncentrované suspenzní NPK hnojivo
Doporučujeme Sekce Reportéra