BioAktiv CZ
Z tisku

Zemědělec č. 35/2019: Racionální a zisková výživa rostlin

26. 8. 2019, Ing. Martin Bohuněk, MBA

V minulém článku v Zemědělci č. 32 jsme se věnovali porostům od zakládání přes vzcházení. Podzim je momentálně v plném proudu, můžeme se proto soustředit na to, jak porosty v dalším průběhu udržet v pohodě a do zimy dovést v ideálním stavu. Důraz budeme klást hlavně na ochranu a optimální výživu pro různé podmínky – optimální i komplikovanější průběh podzimu. BioAktiv CZ se výživě intenzivně věnuje již od roku 2011 a zaměřuje se na sledování inovativních technologií v zemědělství a jejich uplatnění v praxi.

Podzimní aplikace je velice důležitá pro podporu rostlin před zimou. Pro podzim 2019 máme rozšířenou nabídku produktů, abychom uspokojili maximum potřeb našich partnerů.

Základní výživa a ochrana

Při správném založení porostu je na řadě vyvážená minerální výživa s dostatkem dodaných, a hlavně pro rostlinu dobře přijatelných forem živin. Důležitá je i tvorba solidního kořene. Postemergentní aplikace PlantAktivu pro rostliny podporuje intenzivní zakořenění a zpřístupňuje rostlinám N, P a S z minerálních a organických hnojiv, včetně posklizňových zbytků. Tím dosáhneme lepšího využití minerálních hnojiv, silného porostu schopného dobře přezimovat a vytvoříme hustý kořenový systém vhodný pro dobrý příjem živin během intenzivního jarního přihnojování. A to vše díky podpoře aerobních procesů v půdě, takže zároveň podporujeme i rozklad posklizňových zbytků a hnoje a napomáháme lepší tvorbě humusu. PlantAktiv je proto vhodný i do systémů s vyšším zastoupením organických hnojiv.

U řepek aplikace PlantAktivu pomáhá již od vzcházení porostu, není tedy potřeba čekat s podporou na listovou plochu, a řepky tak mohou mimo jiné urůst škůdcům i nepříznivým podmínkám v počátku růstu. U pšenic a ječmenů je hlavní přínos v lepší tvorbě podzimních odnoží, které jsou zjara odolnější, a tvorbě hustšího kořenového systému. Podzimní aplikace pšenic je vhodná hlavně pro ranější a včas seté odrůdy, u pozdějších výsevů je možné volit jarní aplikaci.

Porosty, které se podařilo dobře založit, je potřeba do zimy ještě efektivně uchránit před škůdci a chorobami. Pro maximální účinnost insekticidů a herbicidů je nutné hlídat si podmínky při aplikacích a zejména jde o po- větrnostní podmínky a pH vody, kterou v postřiku používáme. Všeobecně je chemie účinnější při nižším pH, je proto dobré vodu před použitím okyselit. Pro tento účel lze využít Akti pH, listové hnojivo s fosforem, které má velice nízké pH a zároveň obsahuje na podzim ceněný fosfor.

Listová výživa

U solidních porostů je dalším krokem listová výživa, která směřuje k optimálnímu stavu rostlin před zimou. Pro tyto účely je ideální aplikace AktiFer Grow. V jednom vstupu dodáme všechny na podzim klíčové živiny (N, P, B a Mn) a zároveň rostlině poskytneme stimulační mix aminokyselin a hormonů. Ten je zásadní hlavně pro překonání stresových podmínek na podzim i v zimě a podporu příjmu živin.

U horších porostů je potřeba podpořit hlavně intenzivní růst biomasy, aby měly rostliny šanci přezimovat. Proto aplikujeme u řepek PlantAktiv (1 kg/ha) pro ‘nakopnutí porostu‘ a po vytvoření listové plochy 15 kg močovi- ny s 0,6 l AktiFer SuperPhos + Cu s vysokým obsahem fosforu jako rychlou energii a podporu růstu. U pozdějších výsevů pšenic vyčkáme na jarní aplikaci do odnožujících porostů. Pro konkrétní doporučení neváhejte kontaktovat naše odborné poradce ve vašem regionu

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer

Vybíráme pro vás

PlantAktiv

Jednička na trhu se stimulátory růstu

AktiFer SuperPhos + Cu

Sofistikované PK + Cu tekuté listové hnojivo s prolinem

AktiFer Grow

Chytré suspenzní listové hnojivo pro rané fáze růstu

Akti pH

Úprava pH postřikové jíchy s barevnou změnou
Doporučujeme Sekce Reportéra