BioAktiv CZ
Z tisku

Agromanuál č. 03/2022: Přijatelnost dusíku a fosforu lze v jarním období zvýšit chytrou a efektivní výživou rostlin

15. 3. 2022, Ing. Martin Bohuněk, MBA

Posledních několik let klade před zemědělce řadu výzev a rok 2022 nebude výjimkou. Čeká nás řada novinek, kvůli kterým se zúží možnosti použití účinných látek a sníží dávky NPK hnojení. Navíc rostou ceny komodit i hnojiv. To vše klade významné nároky na rychlé reakce a schopnost přizpůsobit se. Umíme vytvářet efektivní agrotechniky, které maximalizují výnosy a minimalizují náklady. Ukážeme vám, jak zpřístupnit živiny z půdy a navýšit jejich využitelnost z minerálních hnojiv. Poradíme vám, jak zajistit kvalitu a zdraví porostů sofistikovanou foliární výživou ověřenou zemědělskou praxí a odborným pokusnictvím. Jak lze tedy udržet náklady na podobné úrovni jako loni a zároveň dosáhnout stejných výnosů?

Maximální přijatelnost dusíku a fosforu z půdy

Základem je pH půdy a aktivní nitrifikace. Při nevhodném pH dochází k vyšším ztrátám živin a zároveň zbytečně vysokým investicím do hnojiv. Rostlina z celkově dodaného dusíku dostane jen 30 – 40 %. Na půdách s pH pod 6 doporučujeme 200 kg na hektar granulovaného vápence AktiCalc IV. generace, který se aplikuje stejně jako podzimní nebo jarní přihnojení NPK a LAD. Díky rychlosti účinku upravíte pH přímo v oblasti kořenového systému a zlepšíte tak příjem živin i aktivitu mikroorganismů v půdě.

Po úpravě pH půdy je dalším krokem správná volba jarního přihnojení podle aktuálních podmínek a stavu porostu. O volbě správného dusíkatého přihnojení velice věcně píší například Ing. Jindřich Černý, Ph.D. nebo Ing. Pavel Růžek, CSc. Jejich články velice dobře poradí, jak vyhovět potřebám rostlin v různých fázích roku, nebo jakou roli hrají mikroprvky ve výživě dusíkem a vliv klimatu na klasické postupy ve výživě.

Při jarním přihnojení je pro co nejrychlejší a efektivní příjem N a S (první a druhé aplikace LAD/DAS/močoviny) nutné (1) zvolit správnou formu hnojiva, (2) intenzivně probíhající mineralizace a nitrifikace a (3) mít rostliny s robustním kořenovým systémem. Proto po správně zvoleném přihnojení aplikujte s prvním postřikem (herbicid, insekticid nebo CCC) PlantAktiv pro rostliny v množství 1 kilogram na hektar. Ten spolehlivě nastartuje mineralizačně nitrifikační procesy v půdě, rychle zpřístupní živiny rostlině a intenzivně podpoří zakořenění. Obrovskou výhodou je i možnost aplikace s herbicidem, tedy hned v prvních fázích růstu přímo na půdu.

Účinnost těchto zásahů, které v průměru zvyšují příjem všech živin o 10 – 30 %, je dlouhodobě hodnocena přesnými pokusy v Selgen a.s., na ČZU a Mendelově univerzitě, v AgroEko Žamberk, v ÚKZUZ nebo zkušební stanici v Nechanicích. Výsledky jasně ukazují, že doporučení od BioAktiv CZ se vyplácí v lepších i horších letech a jsou proto absolutním základem našich agrotechnik.

Využití živin v rostlině pro lepší konverzi dusíku na výnos

S příchodem jara rostlina přijme velké množství živin z půdy a je klíčové udělat vše pro to, aby byla schopná je využít na maximum. Pečlivě vybírejte základní hnojiva a vhodně je doplňujte o listovou výživu, která dokáže efektivně dodat rostlině potřebné živiny a zároveň má i přidanou hodnotu. Řada hnojiv AktiFer je svým složením a procesem výroby na špičce technologického vývoje a řeší potřeby rostlin a agronomů tím nejefektivnějším možným způsobem. Hnojiva AktiFer

  • jsou výborně vstřebatelná díky technologii nanočástic a velkému množství smáčedel
  • jsou pohodlná při aplikaci, protože stačí používat nízké dávky díky suspenzní formulaci 
  • obsahují vše, co rostlina v konkrétní fázi růstu potřebuje –  živiny, stimulační látky, bioregulátory, makro i mikroelementy, aminokyseliny a epin 
  • výborně se doplňují s chemickou ochranou díky dobré mísitelnosti, nízkému pH,  smáčedlům a pozitivnímu vlivu na zdraví rostliny

Rané fáze porostu

Pro rané fáze vegetace je ideální využít speciální listové hnojivo AktiFer SuperPhos + Cu, které zvyšuje využití dusíku v rostlině, dodává fosfor, zvyšuje odolnost proti mrazu a potlačuje choroby po zimním období. Konkrétně startuje energetický metabolismus rostlin pro maximální regenerační výkon a příjem dusíku díky dodání velkého množství fosforu a mědi, růstovému hormonu epin a volným aminokyselinám. Zároveň výrazně zvyšuje odolnost vůči mrazu a přísušku díky vysokému obsahu “antistresové” aminokyseliny prolin. To se na jaře hodí v případě pozdějších jarních mrazíků, jako tomu bylo v roce 2020. Aplikace má zároveň i solidní desinfekční účinek, takže se jedná o komplexní jarní aplikaci za cenu kolem 300 Kč na hektar. To platí pro střední až lepší porosty, u kterých podporujeme a chráníme jejich potenciál z podzimu.

Pokud jsou porosty slabší a je třeba intenzivně podpořit jejich odnožování a zakořenění, využívá se AktiFer Grow podporující růst kořenů (P, Mn, cytokininy a velké množství volných aminokyselin), odnožování (Mn a cytokininy) a stimulující intenzivně vegetativní růst (N, P, B, volné aminokyseliny a růstový hormon epin). Zároveň dodáte mikroprvky klíčové pro metabolismus dusíku v rostlině, takže opět zvyšujete podíl pevných hnojiv, které je rostlina schopna využít.

Dlouživý růst

V průběhu vegetace se udržuje především dostatečný přísun makroelementů a mikroelementů, aby rostliny nebyly nijak omezeny v růstu, tvorbě výnosotvorných prvků a hlavně metabolismu dusíku. Při vyšším potenciálu výnosu a v době tvorby klasu je možné sáhnout po AktiFeru Micro, který doplňuje komplex potřebných mikroelementů. U plodin náročnějších na odběr S se do postřiků pravidelně doplňují menší dávky AktiFer S s nákladem 50 Kč na hektar a podpůrným fungistatickým efektem. Opět se jedná o velmi elegantní a ekonomicky efektivní integrované řešení. Díky nedostatku síry v půdách je tento levný vstup velice dobře viditelný na výsledcích.

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer

Vybíráme pro vás

PlantAktiv

Jednička na trhu se stimulátory růstu

AktiCalc

Granulovaný vápenec

AktiFer SuperPhos + Cu

Sofistikované PK + Cu tekuté listové hnojivo s prolinem

AktiFer Grow

Chytré suspenzní listové hnojivo pro rané fáze růstu

AktiFer S

tekuté listové hnojivo pro rychlé dodání síry
Doporučujeme Sekce Reportéra