BioAktiv CZ
Z tisku

Agromanuál č. 08/2021: Nejste si jisti výběrem listové výživy a stimulace? Víme, jak na to, a poradíme vám

15. 8. 2021, Ing. Martin Bohuněk, MBA

Doba jde dopředu, každý zemědělec řeší vyšší odběry živin z půdy, užší střídání plodin, klimatické změny, vyšší tlak chorob a škůdců a zvýšené nároky na ekologii a preciznost. Proto se listová výživa a stimulace stává součástí základní agrotechniky. Je to téma nové, velice komplikované a vyžaduje spoustu informací pro kvalitní rozhodnutí. Máte přehled o všech nejmodernějších datech z výživy rostlin a techniky? Pokud ne, potřebujete do budoucna silného a flexibilního partnera.

Kouzlo naší práce spočívá v tom, že můžeme nepřetržitě sledovat moderní poznatky ve výživě a fyziologii a díky spolupráci s univerzitami vymýšlet co nejvhodnější postupy a řešení pro zlepšení výživového stavu rostlin. Poznatky poté můžeme přenášet do výroby co nejjednodušších a komplexních produktů. Ty i nadále intenzivně testujeme v pokusech i praxi a hledáme, jak je ještě zlepšit, aby pro vás byly co nejpřínosnější. Protože již z praxe umíme řešit mnohé, jsme schopni vám poskytnout i pro vaši situaci jednoduché, ovšem vědecky podložené řešení s praktickými výsledky a vyčíslením konkrétního přínosu, které snadno zapojíte do své agrotechniky. Můžeme vám pomoci posunout vaši agrotechniku dál a pružně reagovat na všechny změny klimatu, legislativy i aktuálního počasí. My vám poradíme, jak na výživu a stimulaci, a vy můžete díky tomu věnovat více času své práci.

Jako příklad uveďme aktuální situaci ve výživě řepek. Listová výživa není jen prostředkem pro dodání živin. Aplikuje se v kontextu opatření (ochrana fungicidní a insekticidní, regulace či stimulace, lepení a další zásahy, omezování účinných látek i aplikací jako takových), které společně směřují k jednomu cíli – dosáhnout dobrého ekonomického výsledku. A bude tím lepší, čím promyšlenější opatření budou.

Komplexní hnojiva tvořená pro intenzivní praxi  

Naším úkolem je neustále hledat ten nejkvalitnější způsob výroby pro daný účel, je třeba tedy výživu vybírat s rozumem a přemýšlet nad souvislostmi. Hnojiva musí mít co nejlepší přijatelnost živin, opodstatnění a ideálně i přidanou hodnotu

Připomenu doporučení z článku minulého čísla, že nejvyšší přidanou hodnotu vidíme v komplexních mixech 3 v 1, které:

  • dodávají živiny typicky deficitní v době aplikace,
  • obsahují stimulátory růstu a antistresové látky,
  • působí synergicky s chemickou ochranou (nízké pH, velké množství smáčedel, pesticidní účinek některých živin jako P, Cu a S).

V takovém komplexu může ale být problém s dávkováním, které bude v tekuté formě v řádech 5 litrů a více a v pevné formě zase problematické z hlediska manipulace (vyžaduje míchání, mohou se tvořit usazeniny atd.). Pro adekvátní účinek a pohodlnost obsluhy je tedy potřeba jiné řešení, a proto nabízíme suspenzní hnojiva elegantně spojující výhody snadné aplikace tekutých a koncentrace pevných hnojiv. Při zachování množství účinných látek a živin se dostáváme na 4–7x nižší dávky, což je velice účinné a zároveň praktické. Je to zkrátka snadné a funkční řešení pro opravdové profesionály. 

Jednoduchá řešení založená na dekádě zkušeností

Ačkoli naše výsledné doporučení může znít jednoduše, stojí za ním mnoho zkušeností, moderních poznatků, testování a tisícovek aplikovaných hektarů v průběhu posledních 11 let. Pojďme si uvést příklady komplexních opatření, která jsou jednoduchá, a právě proto chytrá a úžasně efektivní:  

  • Při aplikaci herbicidu přidejte 1 kg PlantAktivu pro rostliny. Tím zpřístupníte půdní hnojiva a podpoříte růst vzcházejících rostlin.
  • S insekticidem přidejte 2 l AktiFeru Grow. Ten pokryje kompletní potřebu B a ostatních živin, cytokininy v něm obsažené podpoří zakořenění a regulaci a aminokyseliny dodají porostu energii k zesílení před zimou. To vše zvládneme pomocí jediného vstupu, který navíc podporuje účinnost pesticidu.  
  • Upravte pH a tvrdost vody v postřiku pomocí přípravku Akti pH, který navíc zlepší fyzikální vlastnosti postřikové jíchy. pH má velký vliv na efektivitu pesticidů, a tedy díky snížení pH výrazně ušetříte na nákladech za chemii. 
  • K moření přidejte naši výživu AktiFer SEEDs+ – i toto je zásah v řádu desítek korun na hektar s přínosem v tisících. 

Navíc každý z našich 10 zástupců v terénu věnuje maximální pozornost konzultaci předtím, než poskytne doporučení a následně i hodnocení přínosu pro vás. S každou aplikací se tak naše spolupráce zdokonaluje a můžeme vám přinášet větší a větší přidanou hodnotu, včetně kalkulací a porovnání investice se ziskem. Zákazníci u nás oceňují hlavně kvalitní servis: Kvalitní konzultace, doručení produktů do druhého dne, zboží vždy na skladě, kvalitní podpora obchodníků a odborných konzultantů na výživu, obrovské penzum výsledků a referencí, napojení na výzkum, snadný reklamační proces – ten je v zemědělství klíčový, protože ne vždy jde všechno podle plánu – a hlavně stálá podpora i po mnoha letech spolupráce. Každý den pracujeme na tom, abychom společně byli ještě flexibilnější a úspěšnější. Jsme prostě váš profesionální partner ve výživě pro budoucnost a nepohodu.

Když chcete víc

Pokud vás zajímají podrobnosti ohledně našich odborných doporučení, podívejte se například na náš článek z minulého čísla popisující výživově-stimulační tipy pro řepky a pšenice (nejen tento článek je zdarma dostupný na www.bioaktiv.cz v sekci BioAktiv Reportér pro snadnou dostupnost třeba v telefonu, když jste na poli). Naše řešení standardně obohacujeme i o produkty mimo naše portfolio, se kterými jsme se setkali buď v praxi, nebo v rámci rozsáhlých pokusů, a které přináší výsledky naším zákazníkům. Hlavními kritérii jsou jednoduchost, efektivita a flexibilita.  

A konečně – s výběrem správného zásahu vám rádi poradíme na základě předchozí konzultace, která nám umožní volit vždy ten nejsnazší a nejefektivnější postup, jak doplnit stávající agrotechniku. Pro konkrétní doporučení neváhejte kontaktovat naše odborné poradce ve vašem regionu.

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer