BioAktiv CZ
Z tisku

Zemědělec č. 11/2021: Efektivní výživa jarních plodin

15. 3. 2021, Ing. Martin Bohuněk, MBA

Umět pružně reagovat na změnu je v dnešní době základem úspěchu. Počasí, pandemie, legislativní změny a další vnější vlivy jsou často důvodem, proč věci neběží podle plánu. Tady platí, že čím víc informací a možností máme, tím lépe se dokážeme přizpůsobit a uspět. Zásadní je neomezovat se jen na úzký okruh technologií a proměnných – odrůda, základní výživa, lokalita a správný fungicid – ale brát v potaz i listovou výživu, stimulaci, rozbory rostlin i půdy a mnoho dalších možností, jak udělat rostlinnou výrobu efektivnější. Jedná se o položky relativně levné, přitom často s razantním efektem. Především však nabízejí mnoho možností, jak s rostlinou pracovat a “komunikovat” v průběhu vegetace.

pH půdy a základní výživa

Zmiňujeme to pořád dokola, ale základem efektivního pěstování rostlin je zdravá půda, především pak její ideální pH. Velká část půd v České republice je po 30 letech zanedbávání vápnění často velice kyselá. Nejdřív potřebujeme pH dostat přes 6, pak můžeme řešit další věci. Práce je to na pár let a je třeba zvyšovat pH systematicky, krůček po krůčku o zhruba 0,15 bodu. My využíváme systém AktiCalc granulovaných vápenců, 200 – 500 kg/ha opakovaně dle metodiky, která čerpá z půdních rozborů. 

Obzvlášť zásadní je to pro jarní ječmen, který nemá cenu pěstovat při pH nižším než 6. Při správném pH se volí výživa dle plodiny, systému pěstování, lokality a našich cílů. V lepších půdách počítáme s vyšším potenciálem, ale i s větší půdní zásobou živin a možností pozdějšího uvolňování dusíku mineralizací v průběhu června. U horších půd je třeba kalkulovat s nižším potenciálem a s větší potřebou přímé výživy. U ječmenů se děje vše zásadní v první třetině vegetace, kdy musíme dodat potřebné živiny a porost co nejrychleji vydupat ze země a dát mu optimální strukturu a prostor využít maximum dodaných živin. Ideální je, pokud máme i další možnosti, jak do porostu zasáhnout, například dodáním limitních prvků a energie v aminokyselinách, nebo podporou zakořenění prostřednictvím cytokininů. Možnosti jsou dnes obrovské, stačí si jen vybrat.  

Listová výživa v ječmenu 

V jarních ječmenech začínáme aplikací herbicidu. K němu je ideální přidat 1 kg/ha PlantAktivu pro rostliny který nastartuje přeměnu a uvolňování živin z půdy tak, aby je ječmen přijal včas a v co největším množství právě v první třetině vegetace. Pokud máme dostatečnou listovou plochu, přidáme 2 litry AktiFer GROW kombinující koncentrovanou výživu (Mn, B a P) se stimulací (aminokyseliny pro dodání energie a cytokininy pro podporu odnožování a zakořenění). To nám zajistí, že ječmen bude intenzivně růst (kořen i nadzemní část rovnoměrně) a dostatečně odnožovat. 

Jednoduchý zásah, kterým dokážeme dát porostu sílu a optimální strukturu. Což je to, co potřebujeme pro druhou polovinu vegetace, kdy ječmen snese jen drobné korekce a řešíme především jeho zdravotní stav. Během sloupkování přidáme 0,6 l/ha AktiFer SuperPhos + Cu, čímž dodáme energii a porost hezky ozdravíme a pošetříme fungicid na praporec. Rostlině dodáme všechno, co potřebuje – výživu, stimulaci a ochranu. Navíc je v posledním vstupu prolin, který zvyšuje odolnost proti vysokým teplotám a snižuje spotřebu vody. To je pro závěr vegetace klíčový detail. 

Listová výživa ostatních jařin 

Stejné principy jako u ječmene lze s mírnou obměnou využít i v kukuřicích, cukrovkách, bramborách či ovsu, kde volíme listové zásahy podle potřeb jednotlivých plodin i našich cílů. Řada hnojiv AktiFer je svým složením a procesem výroby na špičce technologického vývoje a řeší potřeby rostlin a farmářů tím nejefektivnějším možným způsobem. Hnojiva AktiFer: 

  • jsou výborně vstřebatelná díky technologii nanočástic a velkému množství smáčedel
  • jsou pohodlná při aplikaci, protože stačí používat nízké dávky díky suspenzní formulaci 
  • obsahují potřebné živiny a podpůrné látky pro konkrétní růstové fáze – makro i mikro, aminokyseliny, Epin atd. 
  • výborně se doplňují s chemickou ochranou díky dobré mísitelnosti, nízkému pH a smáčedlům) 

S výběrem správného zásahu vám rádi poradíme na základě předchozí konzultace, která nám umožní volit vždy ten nejsnazší a nejefektivněji postup, jak doplnit stávající agrotechniku. 

Kukuřice a okopaniny

Hlavním vstupem je 1 kg PlantAktivu pro rostliny na uvolňování a příjem živin z půdy, podporu zakořenění v TM s herbicidem. Vynikající výsledky jsou u kukuřic ve fázi 6 – 8 listů s aplikací AktiFer SuperPhos+Cu 0,6 l a AktiFer Micro 0,5 l. Klíčové je to hlavně u porostů s organickou výživou, kde PlantAktiv aktivně rozkládá a uvolňuje živiny v době, kdy to kukuřice efektivně využívá pro svůj růst. U brambor můžeme podpořit nasazení počtu hlíz aplikaci 2 l AktiFer GROW. U cukrové řepy přidáváme k fungicidním aplikacím i aplikaci 0,6 – 1 l AktiFer SuperPhos+Cu, který výborně dezinfikuje porost a zároveň dodává velké množství fosforu a mědi pro intenzivní metabolismus rostliny. 

Mák 

Při normálním průběhu doporučujeme aplikovat 1 – 2 l AktiFer SuperPhos+Cu v přízemní růžici až butonizaci pro ozdravení a dodání fosforu. Tento vstup, který přináší až 13% nárůst ve výnosu, máme dlouhodobě odzkoušený s předním českým výrobcem osiva máku setého, společností Labris. V případě, že rostliny prošly obdobím stresových vnějších vlivů, v úvahu připadá i aplikace našich produktů PlantAktiv, AktiFer Macro Extra a AktiFer Micro pro rychlou regeneraci, podporu zakořenění a dodání potřebných mikroelementů. Takový vstup doporučujeme konzultovat s naším odborným poradcem.  

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer

Vybíráme pro vás

PlantAktiv

Jednička na trhu se stimulátory růstu

AktiCalc

Granulovaný vápenec

AktiFer SuperPhos + Cu

Sofistikované PK + Cu tekuté listové hnojivo s prolinem

AktiFer Grow

Chytré suspenzní listové hnojivo pro rané fáze růstu

AktiFer Micro

Vysoce koncentrované mikroelementární suspenzní listové hnojivo + S a Mg

AktiFer Macro Extra

Sofistikované suspenzní listové hnojivo pro generativní fáze růstu
Doporučujeme Sekce Reportéra