BioAktiv CZ
Z tisku

Zemědělec č. 37/2020 Jak to na podzim udělat dobře III.

7. 9. 2020, Ing. Martin Bohuněk, MBA

V posledních článcích jsme se věnovali porostům od zakládání přes vzcházení. Založeno máme, co teď? Podzim je v plném proudu, můžeme se soustředit na ochranu, optimální výživu a vegetační stav před zimou. Jenže co rostliny potřebují před zimou? Jak dovést porost do optimálního stavu, aby mu neuškodila zima a na jaře bylo vše připravené v maximální formě? Jaké živiny přidat přes list a v jakém množství? Čím stimulovat, nebo krátit a věnovat péči porostu na podzim, nebo na jaře?

Zní to složitě, ale obecná pravidla vycházející z fyziologie rostlin jsou jasná. A protože chceme naše zákazníky neustále posouvat a zároveň jim usnadnit život, zabalili jsme výživu, stimulaci i integrovanou ochranu úhledně do jednoho produktu, chytrého hnojiva AktiFer Grow. Vše co potřebujete dodat mladé rostlině přes list je zde (B, Mn, P, cytokininy, aminokyseliny a mnoho dalších látek v optimálních poměrech pro pohodu rostlin). Proč tedy AktiFer Grow? Protože je generátorem silné a odolné rostliny, připraví vše na zimu a ušetří váš čas i starosti.

A proč mít vůbec porost silný už před zimou? Protože tím chráníme svoje investice do porostu v podobě přípravy, setí, osiva, hnojiv, chemie a nájmu a zároveň si tím usnadníme práci na jaře. Silnější porost má větší odolnost vůči nepříznivým vlivům (mráz, sucho, choroby a škůdci) a větší možnosti kompenzace jednotlivých výnosotvorných prvků. Pokud se nám podzim nepovede, taháme dál za kratší konec provazu a to asi nikdo z nás nechce, hlavně pokud přijde jakákoliv komplikace (sucho, tlak škůdců a mnoho dalších).

Základní výživa a ochrana

Před tím je ale potřeba doslova ze země vydupat silný habitus a základ robustního porostu. Při správném založení porostu je nutná vyvážená minerální výživa s dostatkem dodaných, a hlavně pro rostlinu dobře přijatelných forem živin. Důležitá je i tvorba mohutného kořene. Proto do porostu aplikujeme s pesticidy PlantAktiv pro rostliny (1 kg/h), který podporuje intenzivní zakořenění a zpřístupňuje rostlinám N, P a S z minerálních a organických hnojiv, včetně posklizňových zbytků. Tím dosáhneme lepšího využití minerálních hnojiv, hustého kořenového systému (vhodný pro dobrý příjem živin během intenzivního jarního přihnojování) a silného habitu rostlin. Obrovskou výhodou je i půdní účinek PlantAktivu, díky kterému podpoříme i menší rostliny a ty mohou urůst škůdcům i nepříznivým podmínkám v počátku růstu.

Porosty, které se podařilo dobře založit, je potřeba do zimy ještě efektivně chránit před škůdci a chorobami. Pro maximální účinnost insekticidů a herbicidů je nutné hlídat si podmínky při aplikacích a zejména jde o povětrnostní podmínky a pH vody, kterou v postřiku používáme. Všeobecně je chemie účinnější při nižším pH, je proto dobré vodu před použitím okyselit. Pro tento účel lze využít Akti pH s velice nízkým pH (0,6-0,9) a protipěnivými smáčedly. Snížíte tak výrazně riziko, že postřik nezabere!

Listová výživa

Tu základní pak vhodně doplňuje kvalitní listová výživa. Zaměříme se hlavně na P, B a Mn. Pro řepky je dostatek boru absolutní základ (alespoň 100-150 g B), pro obilí ceněný bonus. Velice pozitivně ale reagují i na fosfor, či stimulaci pomocí aminokyselin. Proto v průběhu září a října aplikujeme vícesložkové chytré hnojivo AktiFer GROW 2 l/ha s vysokým obsahem fosforu, boru, manganu, cytokininů a aminokyseliny prolin (zvyšuje odolnost proti mrazu). Tato aplikace platí i pro solidní obilniny, kde podpoří odnožování (cytokininy a Mn) a posílí pletiva (B, Prolin a EPIN)! Cílem není divoká stimulace růstu, ale to aby rostlina rostla do síly, odolnosti a tvořila optimální strukturu porostu. A víc není potřeba řešit. Největší výhoda AktiFer GROW je v jednoduchosti, za 400-500 Kč rostlině dáme všechno co potřebuje v podobě “chytrého hnojiva”, abychom se na jaře setkali v plné síle. Nemusíme přemýšlet nad tím, “co tomu ještě dát, kolik boru nebo manganu, čím podpořit a není to moc?”. Uvolníme si hlavu a ruce pro věci, které budou opravdu akutní: ochrana, legislativní novinky, nájemci atd.

No a pokud to nevyjde na podzim, porosty budou slabé, pozdně seté a nejisté, počkáme, co udělají do jara a pokud bude situace příznivá, můžeme je stejným způsobem podpořit zvýšenou dávkou AktiFer Grow. Prodloužíme vegetativní růst, nastimulujeme rostlinu k odnožování a bujnému růstu a pomůžeme jí maximálně dohnat, co zameškala na podzim.

Vápnění

Nakonec se budeme ještě trochu opakovat, ale pokud jste stále nezačali řešit pH půdy, nebo jste to kvůli hektickému podzimu nestihli, začněte s tím co nejdříve. Je to absolutní základ produkce rostlin a péče o půdu. Dokonce i když už je zaseto, můžeme stále začít vápnit pomocí granulovaných vápenců AktiCalc (98% CaCO3) a SuperMag (42 % MgCO3 + 55 % CaCO3). Účinkují rychle, aplikují se na povrch půdy bez zapravení a jsou vhodné i pro již vzešlé porosty.

Pro konkrétní doporučení neváhejte kontaktovat naše odborné poradce ve vašem regionu.

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer

Vybíráme pro vás

PlantAktiv

Jednička na trhu se stimulátory růstu

AktiCalc

Granulovaný vápenec

AktiFer SuperPhos + Cu

Sofistikované PK + Cu tekuté listové hnojivo s prolinem

AktiFer Grow

Chytré suspenzní listové hnojivo pro rané fáze růstu

Akti pH

Úprava pH postřikové jíchy s barevnou změnou

Akti pH CF

Úprava pH postřikové jíchy
Doporučujeme Sekce Reportéra