BioAktiv CZ
Doporučení

Komplexní plán pro podzimní výživu

18. 9. 2024, Ing. Josef Basík

Zvyšování efektivity vynaložených investic na podnicích je přímým důsledkem adaptace na modernizaci, precizní zemědělství a klimatický i legislativní tlak. Cílem je snižování nákladů na POR, pohonné hmoty, hnojiva a další integrální složky rostlinné výroby. Šetření na správných místech je klíčové pro udržitelnost dobrého fungování ekonomiky podniku. Toho jsme si v BioAktivu vědomí, a proto naše technologie vede porost od zasetí až po sklizeň s ohledem na zmiňovanou finanční úsporu v podobě efektivního využití živin, maximalizace účinku pesticidů a komplexního budování zdravé a silné rostliny, která bude odolávat častějším abiotickým stresům. Pro porosty ozimů je z hlediska výživy a ochrany klíčový celistvý pohled po celou dobu jejich vegetace s důrazem na podzimní vstupy.

Připravte řepky na zimu

Řepky potřebují kvalitní výživu a ochranu proti škůdcům, zejména před nástupem chladnějšího období. Osvědčeným pomocníkem je technologie pro podzimní výživu ozimých plodin, tedy aplikace 1 kg/ha PlantAktivu pro rostliny s prvními vstupy, čímž podpoříte mineralizaci a nitrifikaci společně s podporou nevyrovnanosti porostu, jelikož pro aplikaci není potřeba listové plochy. Půda se stává drobtovitější a snáze se rozrůstá kořenové vlášení, což má přímý vliv na příjem živin. Synergicky na to navazuje aplikace AktiFeru Grow v dávce 2 l/ha od 4 – 5 listů. Je to komplexní řešení v podobě sofistikovaného listového hnojiva, které poskytuje vše, co potřebujete pro efektivní péči o vaše řepky.

Komplexní výživa v jednom balení

AktiFer Grow je nejen bohatý na klíčové živiny jako fosfor, bor, mangan a měď, ale také obsahuje aminokyseliny, které dodávají rostlinám potřebnou energii. Tento komplexní balíček živin umožňuje rostlinám lépe přečkat zimu a vstoupit do jarního období v plné síle.

Synergické kombinace s pesticidy

Díky neutrálnímu pH je AktiFer Grow ideální pro smíchání s insekticidy, kdy stačí lehce okyselit postřikovou jíchu, čímž se zvyšuje jejich účinnost. Nejenže to pomáhá v boji proti škůdcům, ale také podporuje regulační mechanismy u řepek, které jsou důležité před nástupem zimního období. Tento regulační účinek podporuje konkrétně kombinace prekurzorů cytokininů s manganem. Ten v řepce napomáhá zesílit kořenový krček, zabudovat nitrátový dusík do organických vazeb. Obsažený fosfor zároveň intenzivně podporuje zakořenění.

Jednoduchost a efektivita

Jedním z hlavních přínosů AktiFeru Grow je jeho snadná aplikace. Lze ho kombinovat s pesticidy a jeho použití je intuitivní i v raných fázích růstu rostlin, kdy může být porost nevyrovnaný. V takovém případě lze dávku rozdělit do dvou pojezdů po 1 l/ha.

Péče o postřikovou jíchu

Mezi další zásadní aplikace v průběhu podzimu patří insekticidní ochrana řepky i pšenice, a proto je Akti pH nepostradatelným prvkem v péči o postřikovou jíchu. Ta by měla mít kyselé pH, aby byla co nejefektivnější. Akti pH se k tomu skvěle hodí. Přidáním Akti pH do postřikové jíchy před smícháním s pesticidy výrazně zvyšujete účinnost insekticidů a herbicidů. To je základ úspěchu, protože se snižuje riziko problémů se škůdci.

PlantAktiv a zimní příprava pšenice a ječmene – stavba silného kořenového systému

Ozimé obiloviny se často řadí mezi plodiny, do kterých se na podzim zainvestuje jen herbicid a v lepším případě zásobní hnojení před setím nebo pod patu. V letošním roce jsme byli svědky nižších výnosů ozimých obilovin v důsledku viróz, mrazů v dubnu a velmi mokré a teplé zimy. Během ní na řadě lokalit uhnily kořeny, což se samozřejmě projevilo až do výnosu ve shazování odnoží, nedovyživení klasů i menší HTS. Věnovat se ozimým obilovinám už na podzim, hlavně kořenovému systému, je při zastoupení velkého procenta v osevním postupu, tedy i velkému procentu ekonomiky rostlinné výroby podniku, klíčové pro zdárný vývoj síly odnoží a odnožovacího uzlu na jaře. Tím se vytváří předpoklad dobrého výnosu. Nezbývá nic jiného, než se přizpůsobit zimám, během kterých zřídka mrzne a padá spousta srážek v podobě vody a ne sněhu. Kořeny bývají utopené ve vodě a schází jim vzduch. To se negativně projevuje ve výsledném hospodařením s vodou, odolávání přísušku a snížení příjmu živin.

Proto je PlantAktiv v dávce 1 kg/ha stěžejním přípravkem, který vám pomůže vytvořit robustní kořenový systém, což je klíč k odolnosti rostlin během zimy. Tento silný kořenový systém pak zajišťuje lepší využití jarního přihnojení a podporuje mikrobiální život v půdě, což je zásadní pro zdravou půdu a rostliny. Tím se PlantAktiv pro rostliny stal v řadě podniků součástí klasické agrotechnologie pěstování ozimů i jařin.

Důležité je poskytnout rostlinám správnou kombinaci živin v ten pravý čas. Harmonická výživa zajišťuje, že rostliny mají vše, co potřebují pro optimální růst, zatímco racionální hnojení zohledňuje specifické potřeby plodiny a charakteristiky půdy. Biostimulanty, jako je PlantAktiv, zvyšují odolnost rostlin vůči různým formám stresu (sucho, chlad nebo škůdci). PlantAktiv působí tak, že podporuje vývoj kořenů, posiluje buněčné membrány a optimalizuje fotosyntézu. Také zvyšuje toleranci rostlin vůči nepříznivým podmínkám tím, že podporuje kořenové vlášení a zvyšuje jejich celkovou plochu a hmotnost. Doplněním této aplikace u raných ozimých obilovin, které už na podzim vytvoří alespoň 3 listy, lze v tankmixu s PlantAktivem a herbicidem, či insekticidem aplikovat dávku 1 l/ha AktiFeru Grow. To poskytne rostlinám všechny nezbytné živiny a aktivní látky pro růst. Tato kombinace zabezpečuje silný kořenový systém a odnožovací uzel, na který doplatila mimo jiné většina ozimých obilovin v letošním roce.

Vápnění prostřednictvím granulovaných vápenců AktiCalc zajistí rychlou a efektivní regulaci pH

Pokud se potýkáte s kyselými půdami, vápnění pomocí granulátů AktiCalc představuje rychlou a efektivní metodu, jak zvýšit hodnotu pH. Naši zákazníci v Česku již vápní přes 11 000 ha ročně a výsledky jsou skvělé. Na půdách s nízkým pH je ideální použít 200 až 500 kg/ha granulovaného vápence AktiCalc, pravidelně na vybrané pozemky. Tento přístup vám umožní rychle a efektivně regulovat pH půdy, aniž byste narušili půdní mikrobiom. Tím pádem se nemusíte obávat o výživu rostlin, protože při hodnotě pH nad 6 je možné efektivně využívat fosfor, což by při nižším pH nebylo efektivní. Další výhodou je jeho variabilnost, tedy i při ekonomicky horších letech uberete dávku na 100 – 200 kg/ha a tím dodáte potřebné množství pro danou sezónu.

Se správným plánem a produkty jako AktiFer Grow, PlantAktiv a AktiCalc můžete optimalizovat výživu vašich plodin a připravit je na úspěšné přečkání zimy a růst na jaře. Je to investice, která se vám vrátí ve formě zdravých a produktivních rostlin.

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Josef Basík, odborný poradce