BioAktiv CZ
Doporučení

Jak snadno a efektivně podpořit porosty s prvními postřiky

15. 3. 2022, Ing. Martin Bohuněk, MBA

Vzhledem k nočním mrazům jsme na mnoha lokalitách rádi za minimum srážek, ale na druhou stranu to přináší obavy z dalšího velmi suchého dubna. Pojďme se podívat, jak se co nejlépe připravit na různé jarní scénáře z hlediska agrotechnik. Poradíme vám, jak efektivně využít dusík, podpořit odnožení, ozdravit porosty a jak reagovat na případné sucho.

Ozdravujte, podporujte odnožování a efektivně využívejte každé kilo dusíku

U pšenic a ječmenů je dobré ozdravit porosty a zvýšit příjem dusíku pomocí vstupu AktiFer SuperPhos+Cu v dávce 0,6 l/ha. Pokusy a výsledky našich  zákazníků potvrzují, že se využitelnost dusíku po této aplikaci zlepšuje o 10 až 30 %. Letošní rok je specifický v kvalitě odnožování porostů. Z dat šlechtitelské stanice Selgen vyplývá, že i přes dodržení termínu setí byl v době nástupu zimy průměrný počet odnoží 0! To je za posledních 40 let velice vzácný jev. Naštěstí byla zima z tohoto pohledu přívětivá, do jara porosty vegetovaly a přidaly v průměru 3 odnože na rostlinu.

Na jaře bude zásadní tyto porosty modelovat přidáváním dalších odnoží, protože pro rostlinu pšenice je nezbytné nasadit větší množství odnoží (alespoň 8), jelikož každá odnož si tvoří vlastní kořenový systém. Konečný ideální počet produktivních klasů je mezi jedním a třemi, pro jejich uživení je však klíčový právě větší počet odnoží, které zajistí silný a mohutný kořen schopný přijmout adekvátní množství živin. Jelikož je na jaře na tento proces poměrně málo času, je ideální aplikovat 1,5 – 3 l/ha AktiFer Grow s menší dávkou CCC (0-0,4 l/ha). Pokud venkovní teploty neumožní včas využít CCC, použijte pro zahuštění čistě AktiFer Grow ve vyšší dávce (+ 0,5 l). Rostlina díky přísunu živin (P, B, Mn), cytokininů a aminokyselin rozjede intenzivní dělivý růst a v krátkém čase tvoří odnože i kořen. Zároveň díky mixu mikroprvků rostlina zvyšuje svůj příjem dusíku až o 40 %. 

Pokud se podaří tento proces zvládnout, porosty pšenice a ječmen to v pozdější fázi vrátí obrovskou flexibilitou při tvorbě výnosu, kdy ustojí jak sucho, tak i optimální podmínky s vysokým potenciálem výnosu. Jsou porosty řídké, s malou, nebo žádnou listovou plochou? Hnojte ledkem a aplikujte PlantAktiv pro rychlé uvolnění živin a umocnění tvorby kořenového systému. V případě jařin je PlantAktiv ideální na maximální využití krátké doby vegetace po chladném březnu. Dostanete do nich dostatek živin již v době vzcházení. PlantAktiv pro rostliny spolehlivě nastartuje mineralizačně nitrifikační procesy v půdě, rychle zpřístupní živiny rostlině a intenzivně podpoří zakořenění. Obrovskou výhodou je i možnost aplikace s herbicidem, tedy hned v prvních fázích růstu přímo na půdu.

Zdravé a silné porosty pšenice po aplikaci PlantAktivu pro rostliny.

Jak reagovat na případné sucho?

Po březnových mrazech je zásadní, aby přišla vláha, která rostlině zpřístupní živiny na povrchu. Na srážky chudý březen v nás všech samozřejmě vzbuzuje obavy ze suchého nástupu jara, který už jsme tolikrát zažili. Pokud by taková situace nastala a porosty obnovily vegetaci, je vhodným řešením překlenout suché období dodáním dostatku živin přes list pomocí AktiFer Macro v dávce 2l / ha. To platí i později ve vegetaci. Pokud přijde sucho a rostlina nepřijímá živiny z půdy, postarejte se o ní přes list a minimalizujte tak škody způsobené nedostatkem srážek.

Zajistěte dostatek síry

Klíčové je vyřešit výživu sírou tak, aby jí měla rostlina dost i ve fázích velké potřeby. Sírany jsou pro tento účel neefektivní kvůli rychlému rozkladu, příjmu i využití, protože v době, kdy je síra nejvíce potřeba, už v půdě není a rostlina trpí jejím nedostatkem. Ideální je aplikovat síru přes list, především pak v případě, že kvůli vysoké ceně chybí DASA. Pro takový účel máme k dispozici síru v rychle dostupné formě (AktiFer S) a elementární formě (AktiFer Element S-800).

Rostliny pšenice mají díky aplikaci PlantAktivu pro rostliny a AktiFeru Grow silný a dobře vyvinutý kořenový systém, který bude v pozdější fázi růstu schopen uživit produktivní klasy. Rostliny jsou také v celkově lepší kondici.

Maximalizujte účinek pesticidní ochrany

V případě pesticidní ochrany je zásadní její maximální účinnost, protože nikdo nechce pomyslně vylévat peníze postřikovačem. Je nutné hledět na optimální podmínky, dobré načasování a kvalitně upravenou vodu. Vysoké pH vody razantně zkracuje a snižuje účinnost hlavně insekticidů a herbicidů, a je proto nezbytné si vlastnosti vody v tank mixu hlídat. Pokud je pH vyšší než 7, doporučuje se vodu před přidáním pesticidů okyselit přípravkem Akti pH. Takovým zásahem za 20 až 30 Kč zefektivníte účinnost aplikací za 300 až 1000 Kč/ha.

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer

Vybíráme pro vás

PlantAktiv

Jednička na trhu se stimulátory růstu

Aktifer Element
S-800

Tekuté listové hnojivo pro pozvolné a efektivní dodání síry

AktiFer SuperPhos + Cu

Sofistikované PK + Cu tekuté listové hnojivo s prolinem

AktiFer Grow

Chytré suspenzní listové hnojivo pro rané fáze růstu

AktiFer Macro

Vysoce koncentrované suspenzní NPK hnojivo
Doporučujeme Sekce Reportéra