BioAktiv CZ
Doporučení

Ani pozdě seté a problematické porosty řepky nejsou ztraceny

9. 4. 2021, Michaela Farská, DiS.

S produkty BioAktiv CZ dokážete dosáhnout zásadního zlepšení i v těch nejnáročnějších podmínkách!

Takto vypadaly řepky v Zemědělském družstvu Nechanice na podzim 2020.

Řada problémů se vyskytla již při přípravě. Řepky byly později seté a malé rostliny chvíli trpěly i suchem právě kvůli tomu, jak byly malé. V Nechanicích aplikovali PlantAktiv v kombinaci s AktiFerem Grow a AktiFerem Macro.

Intenzita příjmu živin z půdy je závislá na půdní aktivitě a dostatku srážek. U slabších a pozdě setých porostů potřebuje obzvlášť podpořit. Aplikace 1 kg/ha PlantAktivu pro rostliny řeší 3 základní věci.

  • Zpřístupňuje NPS z půdy a zrychluje jejich příjem rostlinou, čímž zvyšuje využitelnost minerálních hnojiv.
  • Podporuje růst vlásečnicových kořenů (zvětšuje razantně celkovou plochu kořenového systému), díky čemuž rostlina lépe přečká suchá období a zachytí a využije více srážek a přijme daleko více živin.
  • Zvyšuje kapacitu půdy zadržovat vodu díky podpoře aerobních procesů a aktivaci organické hmoty v půdě

AktiFer Grow aplikovaný na problematické a pozdě seté porosty má následující benefity, díky kterým dosáhneme zásadního rozdílu.

  • Dávka boru (120 g) a podpora zakořenění v jednom (150 g P a 50 g Mn s cytokininy)
  • Velká dávka fosforu, který je za současných podmínek z půdy hůře přijatelný.
  • Příprava na nepříznivé podmínky v dubnu a v květnu.
  • Nezvyšuje pH postřiku – bor v AktiFer Grow je možné spojit s insekticidem, čímž se šetří čas, bor je dodán v tu pravou chvíli a nesnižuje se účinnost insekticidu.

AktiFer Macro představuje poslední díl do skládanky. Udržuje výnosový potenciál rostlin a v akutních případech, jakým byl tento, je schopen rychle doplnit NPK živiny.

V dubnu 2021, po aplikace přípravků PlantAktiv, AktiFer Grow a AktiFer Macro, vypadaly řepky v Nechanicích následovně. Změna je vidět jak na hustotě porostu, tak i na hustotě vlásečnicových kořenů.

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Michaela Farská, DiS., odborná poradkyně