BioAktiv CZ
Z tisku

Úroda č. 03/2021: Chytrá a efektivní výživa rostlin v jarním období

1. 3. 2021, Ing. Martin Bohuněk, MBA

Naším cílem je hledat pro naše zákazníky nová řešení ve výživě a způsoby, jak reagovat na rychlý vývoj v rostlinné a živočišné výrobě. Pomáháme tím rozvíjet klasickou agrotechniku k lepší efektivitě a stabilní ekonomice. Využíváme nejnovější trendy a inovativní postupy a naše produkty z řady BioAktiv, AktiCalc, AktiFer a Akti pH jsou ověřeny léty praxe v české a evropské zemědělské výrobě. 

Základní výživa dodaná ekonomicky efektivním způsobem

Na podzim i na jaře se zaměřujeme na naprostý základ úspěchu na poli, kterým je vápnění. Kyselé půdy jsou pro hospodářské plodiny nepřirozené, proto je velice náročné a především nákladné je zde udržovat při životě. Dalším zásadním problémem kyselých půd je dostupnost fosforu. Tento začarovaný kruh neustále zvyšuje náklady na výživu a ochranu. Na půdách s pH pod 6 doporučujeme 3 letý systém vápnění AktiCalc, ve variantě 200 až 500 kilogramů na hektar granulovaného vápence AktiCalc IV. generace, který se v pravidelných intervalech rozmetá na vybrané pozemky.

Při jarním přihnojení je pro co nejrychlejší příjem N a S (první a druhé aplikace LAD/DAS/Močoviny) nutné (1) zvolit správnou formu hnojiva, (2) intenzivně probíhající mineralizace a nitrifikace a (3) mít rostliny s robustním kořenovým systémem. Proto po správně zvoleném přihnojení aplikujeme s prvním postřikem (herbicid, insekticid nebo CCC) PlantAktiv pro rostliny v množství 1 kilogram na hektar. Ten spolehlivě nastartuje mineralizačně nitrifikační procesy v půdě a intenzivně podpoří zakořenění. Obrovskou výhodou je i možnost aplikace s herbicidem, tedy hned v prvních fázích růstu. 

Moderní listová výživa s přidanou hodnotou

Pro rané fáze vegetace je ideální využít speciální listové hnojivo AktiFer SuperPhos + Cu. Hnojivo startuje energetický metabolismus rostlin pro maximální regenerační výkon a příjem dusíku díky dodání velkého množství fosforu a mědi, růstovému hormonu EPIN a volným aminokyselinám. Zároveň výrazně zvyšuje odolnost vůči mrazu a přísušku díky vysokému obsahu “antistresové” aminokyseliny prolin. To se na jaře hodí v případě pozdějších jarních mrazíků, jako tomu bylo v roce 2020. Aplikace má zároveň i solidní fungicidní účinek, takže se jedná o komplexní jarní aplikaci za cenu do 280 Kč za hektar! To platí pro střední až lepší porosty, u kterých podporujeme a chráníme jejich potenciál z podzimu. 

Řada hnojiv AktiFer je svým složením a procesem výroby na špičce technologického vývoje a  řeší potřeby rostlin a farmářů tím nejefektivnějším možným způsobem. Hnojiva AktiFer

  • jsou výborně vstřebatelná díky technologii nanočástic a velkému množství smáčedel
  • jsou pohodlná při aplikaci, protože stačí používat nízké dávky díky suspenzní formulaci 
  • obsahují potřebné živiny a podpůrné látky pro konkrétní růstovou fázi – makro i mikro, aminokyseliny, Epin atd. 
  • výborně se doplňují s chemickou ochranou díky dobré mísitelnosti, nízkému pH a smáčedlům) 

S výběrem správného zásahu Vám rádi poradíme na základě předchozí konzultace, která nám umožní volit vždy ten nejsnazší a nejefektivněji postup, jak doplnit stávající agrotechniku.  

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer