BioAktiv CZ
Z tisku

Zemědělec č. 32/2020: Jak to na podzim udělat dobře?

3. 8. 2020, Ing. Martin Bohuněk, MBA

Těžká otázka. Odpověď je, zamyslet se z jakého důvodu jednotlivé věci a rozhodnutí dělám. Trochu oprášit naše postupy, obhájit si to sám před sebou v aktuálním kontextu. Kontextu dostupných informací, klimatických změn, moderních technologií a mnoha dalších změn velice dynamické doby.

Založení porostu

Pro inspiraci začneme od osiva. Proč dělám zrovna tuto odrůdu? Ideálně kvůli vhodnosti pro naše podmínky (půdy, vláha, nadmořská výška, škody zvěří, choroby apod.), dobré genetice a kvalitě osiva. Cena? Podstatná, ale až na konci žebříčku. Na trhu je široké spektrum odrůd, s jasně danými vlastnostmi, takže vybrat podle našich podmínek by neměl být problém. Díky dostupnosti informací pak můžeme poptat co nejlepší cenu.

Pokračujeme založením porostu. Co nám říká praxe? Čím lépe založíme, tím méně musí rostlina a my něco kompenzovat, takže zodpovědně. Optimální hloubka: rostlina rychle vyrazí za světlem, fotosyntetizuje. Bujné listy stimulují tvorbu bujných kořenů a ty dále stimulují odnožování, rozjede se pozitivní kruh. Pokud je ale moc hluboko, musí více energie věnovat prodlužování, zbyde méně na listy a odnože, pozitivní kruh se nerozjede a už musíme kompenzovat. Všechno musíme sledovat i v kontextu půdy, přípravy, plodiny a vláhy. Něco je jinak a nejsem si jistý, co dělat? Máme univerzity a na nich docenty a profesory, spousta vědění na dosah. Kontakty jsou na webu, stačí jen zvednout telefon.

Když z těchto poznatků vyjdeme a dáme to dohromady s praxí, zjistíme že ne všechno jde vždy podle plánu. Spousta rizik se dá snadno omezit, trochu se pojistit. Začít můžeme u vzcházení, kde je podle podmínek i hloubky (viz výše) setí důležitá energie osiva. Co říká teorie? Měříme klíčivost osiva, polní vzcházivost je pak ale úplně jiná. Za to může mnoho faktorů, my jim ale můžeme odolat zvýšením energie osiva kvalitním přimořením. Mimo běžnou ochranu hlavně výživovým a stimulačním – přidáme osivu energii za cca 10-90 Kč/ha, pojistíme se. Proto používáme AktiFer Seeds+ (1 l na 1t osiva obilnin, 10 l u řepek) s vysokým obsahem mikroelementů, aminokyselin a dalších látek pro podporu klíčení a vzcházení. U našich partnerů je to velice oblíbené řešení, které výkonem násobně převyšuje vstupní náklady.

Výživa

Ta má na rostliny vliv hlavně od vytvoření kořenů a listů. Velký význam má zásobní hnojení NPK (2-3q) a aplikace močoviny do porostu. Pokryjeme potřeby řepek (např. řepka zkonzumuje do jara 40-80 kg N), podpoříme odnožení u pšenic. Speciálně na podzim, to ale nesmíme přehánět, chceme dodat jen to, co a kdy rostlina potřebuje, aby nešla do zimy vyhladovělá a oslabená. V posledních letech sice zimy nejsou nijak silné, ale jistota to není a jarní mrazy máme v živé paměti. Silná, ne přerostlá rostlina je náš cíl.

Pro posílení kořenů a lepší využití NPK z půdy po vzejití ještě aplikujeme postřikem 1 kg PlantAktivu pro rostliny spolu s herbicidní nebo insekticidní ochranou. Tím nastartujeme intenzivní vývoj kořenů, odnožování a zároveň uvolňování živin, příjem živin i rozklad posklizňových zbytků.
Univerzálnost, jednoduchost, stabilita výkonu a 20 let zkušeností v praxi je důvod, proč je PlantAktiv už řadu let nejpoužívanějším stimulátorem růstu na českém trhu. Na různé studie a reference z praxe můžete kouknout zde.

Tu základní pak vhodně doplňuje kvalitní listová výživa. Zaměříme se hlavně na P, B a Mn. Pro řepky je dostatek boru absolutní základ (alespoň 100-150 g B), pro obilí ceněný doplněk. Velice pozitivně ale reagují i na fosfor či stimulaci pomocí aminokyselin. Proto v průběhu září a října aplikujeme vícesložkové hnojivo AktiFer GROW 2 l/ha s vysokým obsahem fosforu, boru, manganu, cytokininů a aminokyseliny prolin (zvyšuje odolnost proti mrazu). Tato aplikace platí i pro solidní obilniny, kde podpoří odnožování (cytokininy a Mn) a posílí pletiva (B, Prolin a EPIN)! A víc není potřeba řešit. Největší výhoda AktiFer GROW je v jednoduchosti, za 400-500 Kč rostlině dáme všechno, co potřebuje, v podobě chytrého hnojiva, abychom se na jaře setkali v plné síle. Nemusíme přemýšlet, “co tomu ještě dát, kolik boru nebo manganu, čím podpořit a není to moc?”. Uvolníme si hlavu a ruce pro věci, které budou opravdu akutní: ochrana, legislativní novinky, nájemci atd.

Pokud pojmeme podzimní výživu chytře a efektivně, dosáhneme nejenom silného a zdravého porostu, ale hlavně budeme mít kontrolu nad dalším vývojem! Nebudeme celou sezonu jen tahat za kratší konec. S tímto přístupem si usnadníme a zlevníme další práci, hlavně ochranu porostů. Je to spolu se šlechtěním jedna ze základních cest, jak jít naproti trendu v omezování pesticidních látek v zemědělství a zároveň být vysoce rentabilní!

Pro konkrétní doporučení neváhejte kontaktovat naše odborné poradce ve vašem regionu.

 

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer