BioAktiv CZ
Z tisku

Vápnění a další aplikace moderních granulátů od podzimu do jara

4. 9. 2024, Ing. Josef Basík

Půda je to nejcennější, co v zemědělství máme. To je bez debat. Často se na ni ale ve spěchu každodenních prací zapomíná. Většina zemědělské půdy v ČR je poměrně problematická z hlediska pH, což má výrazný vliv na výnosy, kvalitu produkce, využitelnost hnojiv i vyšší tlak chorob. Proto je vápnění jedním ze základních vstupů v zemědělství. Vápnění pomocí našich granulátů AktiCalc, IV. generace a AktiCalc SuperMagnes se díky jednoduchosti a efektivitě stalo oblíbenou formou vápnění v Čechách a na Moravě. V současnosti vápníme ročně přes 11000 ha u téměř 200 firem v České republice. Z polních pokusů jasně plyne, že změna pH je opravdu rychlá. Při pokusu s AGROEKO Žamberk a Farmou Čermákovi v aridní oblasti Lhota pod Přeloučí byl po zasetí pšenice odrůdy Grizzly na povrch aplikován křídový granulovaný vápenec AktiCalc IV. generace v dávce 450 kg/ha, díky kterému se podařilo zvýšit hodnotu pH z 5,93 v říjnu 2021 na 6,16 v květnu 2022.

Vápněte, vápněte, vápněte

Vápník se v půdě pohybuje gravitací a promyvností, a proto se naše mikromleté granuláty aplikují na povrch půdy. Právě v mikromletí a inovativním způsobu následné granulace spočívá největší síla našich hnojiv, protože se tím stávají skvěle rozpustné a vysoce reaktivní. Po zamoknutí se hnojivo rozpustí a dostane se podél kořenů pod povrch půdy a právě tam, u kořenů, je nejdůležitější začít ovlivňovat pH s ohledem na přijatelnost živin. Proto už po jedné sezóně poznáte efekt vápnění na konkrétní plodině. Velkou výhodou je také variabilita aplikace, protože i při ekonomicky méně příznivých letech dokážete stáhnout dávku a dopřát dané rostlině a pozemku alespoň jednoletou potřebu vápníku či hořčíku.

Systematické zvyšování hodnoty pH půdy alespoň k hranici pH 6 je důležité z hlediska přijatelnosti živin. Například fosfor má vysoké nároky na pH, a je proto v půdě často nepřijatelný.

Na půdách s pH pod 6 proto využívejte systém vápnění AktiCalc ve variantách 200 až 500 kg/ha granulovaného vápence AktiCalc IV. generace nebo AktiCalc SuperMagnes, a to pravidelně na vybrané pozemky. Pokud ale vychází citlivé plodiny jako jarní ječmen, cukrovka nebo řepka na problematické pozemky, můžete řešit pH i akutně dávkami od 500 kg/ha po setí. Díky velké reaktivitě upravíte pH kolem kořenů v řádu měsíců šetrně k půdnímu edafonu a zároveň dodáte rostlinám i velké množství vápníku, což je živina, na kterou se při výživě běžně zapomíná. Hlavní výhodou takového řešení je rychlost a efektivita. Vše navíc zvládnete vlastním rozmetadlem. Na pole aplikujete menší množství materiálu s vyšší účinností a bez nutnosti zapravení. Aplikační okno se protahuje do podzimního či zimního období, protože lze vápnit i na vzešlé porosty, louky, pastviny a nepodléhá nitrátové směrnici. Rozmetání tak můžete naplánovat do klidnějšího období.

Na trhu je dnes už poměrně velký výběr granulovaných vápenců s velice různou cenovou relací. Není problém nabídnout levný vápenec, ale nízká cena je pak zákonitě podřízena kvalitě materiálu, který obsahuje tvrdé, nerozpustné složky a v těch horších případech může hnojivo na poli ležet dlouhé měsíce bez dodání kýženého efektu. Proto věnujte při výběru pozornost nejen ceně, ale především také kvalitě materiálu. My si zakládáme na špičkové kvalitě a efektivitě dodávaných produktů a i AktiCalc prošel a prochází řadou polních zkoušek proto, aby mohl být nedílnou součástí našeho portfolia.

Dodejte síru v době potřeby

Mimo špatné pH je v praxi častým jevem i extrémní nedostatek síry v době květu a dozrávání řepek i obilovin – tedy v období, kdy bývá deficit síry největší. Proto jsme uvedli na český trh unikátní hnojivo AktiSoil S s pozvolným uvolňováním síry po dobu až 50 dní. Jedná se o granulované hnojivo z polyhalitu, které díky svému chemickému složení a technologii G2D zaručuje pozvolný rozpad granule a pozvolně reaguje v půdě. Díky této kombinaci vzácného minerálu s moderní technologií výroby dokážeme přes půdu dodat dostatečný objem síry rostlinám v době, kdy to opravdu potřebují bez tendence proplavování. AktiSoil S je zároveň výborným zdrojem draslíku bez obsahu chloru, je tedy velice žádaný i mezi bramboráři a neničí půdní mikroorganismy a bakterie.

Síra se z AktiSoilu S díky 3 různým vazbám a vzácné krystalické struktuře uvolňuje po částech, až 50 dní po aplikaci.

AktiSoil S lze použít na jakékoliv půdě a jeho vysoký podíl síry, draslíku, vápníku a hořčíku zlepšuje zdravotní stav rostliny. Aplikace hnojiva zvyšuje výnos i jeho kvalitu tím, že stimuluje růst plodin, podporuje fotosyntézu a tvorbu chlorofylu a aktivuje enzymy v rostlině. Zároveň však AktiSoil S chrání rostliny před těžkými kovy, toxiny a cizorodými látkami. Díky obsahu síranu vápenatého má hnojivo zásadité pH 8 a tím nedochází ke kontraproduktivnímu okyselování půdy jako je tomu u jiných sirných hnojiv. Dá se také aplikovat mimo sezónu a nepodléhá nitrátové směrnici, tím můžete využít často teplých a suchých zim.

Díky oblibě našich pevných hnojiv plánujeme rozšířit portfolio o další produkty s obsahem fosforu, dusíku a jiných prvků pro ideální kombinaci vstupů přes půdu až po foliární aplikaci na samotnou rostlinu.

Pro odbornou konzultaci kontaktujte naše zástupce ve vašem regionu, které naleznete na našich webových stránkách. Náš zástupce vám pomůže s dohledáním dat o pH půdy, doporučením optimálních dávek a termínů aplikací na základě vaší praxe, pěstovaných plodin i lokality.

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Josef Basík, odborný poradce