BioAktiv CZ
Doporučení

Aktuální doporučení na konec dubna 2023

23. 4. 2023, Ing. Martin Bohuněk, MBA

Chladné počasí s velkým množstvím srážek značně ovlivnilo harmonogram zemědělských prací téměř po celé České republice. Ačkoliv nám zemědělcům výše zmíněné počasí přináší řadu komplikací, představuje ideální průběh pro růst ozimých plodin. Na druhou stranu ale podporuje rozvoj chorob v hustých porostech, zejména u řepky, pšenice, máku, brambor a jarního ječmene. Klíčovou roli proto hraje kvalitní fungicidní ochrana a odolné rostliny. V rámci výživy můžeme rostlinám značně pomoci aplikací mědi a síry, které mají fungistatický efekt a podporují efektivní využití dusíku. Správná ochrana porostů před chorobami bude letos naprosto zásadní pro dobrý výnos a ekonomiku.

Doporučujeme použít 1 litr AktiFer S, který obsahuje i mikrokomplex pro preventivní doplnění mikroprvků a provést silnou dezinfekci pomocí mědi s fosforem v AktiFer SuperPhos + Cu v dávce 0,6 – 1 l. Tato kombinace pokryje veškeré potřeby rostliny a zároveň zvýší účinnost fungicidů v boji proti chorobám. Vzhledem k průběhu počasí se jedná o velmi snadné a rentabilní aplikace. Rentabilní také proto, že takovou kombinovanou aplikací lze snížit celkové náklady na fungicidní ochranu.

Řepka olejka

V případě výživových problémů aplikujte AktiFer Green / AktiFer Micro (dávka 0,5 – 1 l), nebo bor v dávce 1 l, pokud rostlina ještě nedostala dostatečné množství. Dále řešte pouze nedostatky na základě rozborů a fosforu. V případě silného tlaku chorob aplikujte 0,6 l AktiFeru SuperPhos + Cu a AktiFer S v dávce 1 l s fungicidem. Toto spojení zajistí dezinfekci a dodá rostlině aktuálně nedostatkové makroprvky – fosfor, síru a draslík.

Pšenice ozimá

Půda je chladná, na mnoha lokalitách je vlhko. Proto porosty nepřijímají živiny, jejich stav se spíš zhoršuje na těžších půdách. Proto přidávejte rostlině fosfor a mikroprvky na podporu metabolismu. Po zvýšení teplot je třeba rychle krátit. U hustých porostů aplikujte AktiFer SuperPhos + Cu (dávka 0,6 – 1 l), který je desinfikuje a nakopne metabolismus dusíku. Volit můžete případně i AktiFer Micro s krácením. Porosty jsou opožděné, proto podporujte příjem živin a tvorbu klásku. Do praporce pak aplikujte s fungicidem AktiFer Green pro dodání potřebné energie.

Ječmen jarní

Pozdní a zamokřené porosty s nedostatkem vzduchu v půdě potřebují PlantAktiv v dávce 1 kg společně s AktiFerem Grow v dávce 2 l. PlantAktiv spolehlivě nastartuje mineralizačně nitrifikační procesy v půdě a doplní do ní kyslík, rychle zpřístupní živiny rostlině a intenzivně podpoří zakořenění. Klíčové je podpořit tvorbu kořene a urychlit prvotní vývoj společně s dodáním fosforu a mikroprvků. Potřeba podpory porostů a kořenového systému vzniká jak u včas setých ječmenů, které procházejí chladným jarem, tak i u těch pozdě setých, které ještě neodnožily!

Mák

S herbicidem aplikujte PlantAktiv pro rostliny v dávce 1 kg pro podporu mineralizačně nitrifikačních procesů v půdě. V přízemní řůžici přidejte AktiFer Grow v dávce 2 l, který intenzivně podpoří růst a dodá mikroprvky. S močovinou tím urychlíte i regeneraci po stresech. Pro efektivní dodání fosforu, využití dusíku a ochranu proti plísni makové aplikujte AktiFer SuperPhos + Cu ve fázi přízemní růžice až butonizace v dávce 0,6 – 1 l. Jedná se o intenzifikační listovou aplikaci a osvědčenou metodu (pokusy v Labris s.r.o.) potlačování plísně makové.

Kukuřice

V T1 aplikujte s preemergentním, nebo s postemergentním herbicidem PlantAktiv v dávce 1 kg, který spolehlivě nastartuje mineralizačně nitrifikační procesy v půdě a doplní do ní kyslík, rychle zpřístupní živiny rostlině a intenzivně podpoří zakořenění. A jelikož je výživa kukuřice často postavena na organickém přihnojení, je důležité zmínit, že PlantAktiv zvyšuje využitelnost živin z organických hnojiv. V T2 aplikujte AktiFer SuperPhos + Cu s AktiFer Micro pro dodání velkého množstvi zinku a energie, na což kukuřice výborně reaguje.

Brambory

U brambor je v T1 nutné aktivovat půdu a podpořit příjem živin, na což je ideální PlantAktiv pro rostliny, který stimuluje porosty přes půdu. V dalších fázích růstu aplikujte AktiFer Green a AktiFer SuperPhos + Cu jako prevenci proti plísním a na zvýšení příjmu a využitelnosti dusíku.

Oves

Stejně jako ostatních obilovin je základem aplikace PlantAktivu, který spolehlivě nastartuje mineralizačně nitrifikační procesy v půdě a doplní do ní kyslík, rychle zpřístupní živiny rostlině a intenzivně podpoří zakořenění. AktiFer Grow v dávce 2 l dodá aminokyseliny pro rychlé budování hmoty a bor na zpevnění pletiv. Důležitá je také desinfekce porostů, toho docílíte aplikací AktiFeru SuperPhos + Cu v dávce 0,6 – 1 l.

Cukrová řepa

Cukrová řepa bude v letošním roce při dobrém výnosu velice rentabilní, pokud uděláme výnos, a pravděpodobně se stane královnou plodin. Každý vstup se tedy vyplatí!

Včas setá cukrovka prošla na mnoha místech mrazem a je poškozená – bude tedy potřebovat energii na regeneraci. Na dalších lokalitách, a není jich málo, se nepodařilo včas zasít kvůli vlhkému a chladnému průběhu března a dubna. Hlavní výzvou bude stresované nebo pozdě založené porosty dostat včas do kondice hned jak se oteplí, případně doseje. Správné vedení porostu bude klíčové pro vysoký výnos. V tuto chvíli je klíčové:

  • Urychlit zavření řádků a podpořit porost pomocí mikropvků (AktiFer Grow), stimulace a dodání kyslíku do půdy (PlantAktiv), což platí obvzlášť u již zasetých porostů, které hodně zamokly.
  • Zvýšit cukernatost aplikací fosforu, mědi a síry ve druhé polovině vegetace (AktiFer SuperPhos + Cu), čímž dojde i k dezinfekci porostů, snížení fungicidního tlaku a úspoře na ochraně. Tento vstup je strategický také pro porosty, které se budou sklízet brzy.
  • Dodat rostlině velké množství prolinu pro zvládání vysokých teplot v létě (AktiFer Grow).

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer