BioAktiv CZ
Z tisku

Zemědělec č. 32/2021: Cesta k silnému porostu na podzim začíná už od semínka

9. 8. 2021, Ing. Martin Bohuněk, MBA

Proces zakládání porostu je nesmírně citlivá věc. Jeho výsledek vždycky výrazně určí, jak náročná bude naše další práce v průběhu celého roku, proto si zaslouží hodně pozornosti a péče. Když se nám založení povede, máme jednak skvělý výnosový potenciál, ale i prostor pro případné nepříjemnosti a chyby. Naopak pokud se nepovede, taháme už za kratší konec a můžeme se spíše modlit, aby nepřišlo něco nečekaného nebo abychom neudělali nějakou botu. 

Začínáme od semínka 

Abychom porost založili správně, musí se začít už od osiva. Proč jsme si vybrali zrovna tuhle odrůdu? Měla by být vhodná pro naše podmínky (to znamená půda, vláha, nadmořská výška, škody způsobené zvěří, choroby apod.), disponovat dobrou genetikou a osivo by mělo být kvalitní. A co cena? Je sice podstatná, ale až na konci žebříčku priorit. Na trhu je široké spektrum odrůd s jasně danými vlastnostmi, takže vybrat podle našich podmínek by neměl být problém. Díky dnešní dostupnosti informací pak můžeme poptávat co nejlepší cenu. 

Pokračujeme založením porostu. Čím lépe ho založíme, tím méně musí rostlina – i my – něco kompenzovat, takže je třeba udělat to zodpovědně. Velmi důležitá je optimální hloubka setí. Rostlina ve správné hloubce rychle vyrazí za světlem a fotosyntetizuje. Bujné listy stimulují tvorbu bujných kořenů a ty dále stimulují odnožování – rozjede se pozitivní kruh. Pokud je ale moc hluboko, musí více energie věnovat prodlužování, méně jí zbyde na listy a odnože, pozitivní kruh se nerozjede a už musíme situaci kompenzovat. Vše musíme sledovat i v kontextu půdy, přípravy, plodiny a vláhy. Něco vám nepřipadá v pořádku a nejste si jisti, co dělat? Máme pro vás tip: Spousta vědění je na dosah na univerzitách, kde vám kapacity v oboru – docenti a profesoři – většinou velmi rádi poradí. Kontakty na ně najdete na webu příslušné univerzity, takže stačí jen zvednout telefon. 

Když z těchto poznatků vyjdeme a dáme to dohromady s praxí, zjistíme, že ne všechno jde vždy podle plánu, ale spousta rizik se dá snadno omezit. Začít můžeme u vzcházení, kde je podle podmínek i hloubky setí důležitá energie osiva. Udaná klíčivost osiva se pak od polní vzcházivosti může velice lišit, což má na svědomí mnoho různých faktorů. My jim ale můžeme odolat zvýšením energie osiva kvalitním přimořením, mimo běžnou ochranu hlavně výživovým a stimulačním. Jinými slovy přidáme osivu energii za cca 10–90 Kč/ha a tím se pojistíme. Doporučujeme vám přípravek AktiFer Seeds+ (1 l na 1 t osiva obilnin, 10 l u řepek = 19 až 70 Kč/ha) s vysokým obsahem mikroelementů, aminokyselin a dalších látek pro podporu klíčení a vzcházení. U našich partnerů je to velice oblíbené řešení, které výkonem několikanásobně převyšuje vstupní náklady. 

Jak navázat ve fázi intenzivního růstu

Když se nám podaří dostat porosty ze země v plné síle, je řada na výživě. Ta má na rostliny vliv hlavně od vytvoření kořenů a listů. Zásadní je minerální výživa dusíkem a fosforem doplněná o síru, draslík, případně hořčík. Na podzim doporučujeme konkrétně NPK hnojiva a aplikaci močoviny do porostu. Tím pokryjeme výživové potřeby řepek a podpoříme odnožení u pšenic. Zejména na podzim to ale s výživou nesmíme přehánět. Chceme dodat jen to, co rostlina potřebuje, aby nešla do zimy vyhladovělá a oslabená. V posledních letech sice zimy nejsou nijak silné, ale jistota to není a jarní mrazy máme stále v živé paměti. Naším cílem je silná, nikoli přerostlá rostlina. 

Pro posílení kořenů a lepší využití NPK z půdy po vzejití ještě aplikujeme postřikem 1 kg PlantAktivu pro rostliny spolu s herbicidní nebo insekticidní ochranou. Tím nastartujeme intenzivní vývoj kořenů, odnožování a zároveň uvolňování živin, příjem živin i rozklad posklizňových zbytků. Při letošních zvýšených cenách za fosforečná hnojiva je takové opatření v podstatě nutnost, neboť za pár stovek výrazně zvýšíme využití všech minerálních hnojiv.

Univerzálnost, jednoduchost, stabilita výkonu a 20 let zkušeností v praxi je důvod, proč je PlantAktiv už řadu let nejpoužívanějším stimulátorem růstu na českém trhu. Na různé studie a reference z praxe se můžete podívat na našem webu.

Kvalitní výživa a stimulace ve správnou dobu = cesta k odolnosti

Pokud tedy pojmeme podzim chytře a efektivně, dosáhneme nejenom silného a zdravého porostu, ale hlavně budeme mít kontrolu nad dalším vývojem a nebudeme celou sezónu jen tahat za kratší konec. S tímto přístupem si usnadníme a zlevníme další práci, hlavně ochranu porostů. Je to spolu se šlechtěním jedna ze základních cest, jak jít naproti trendu v omezování pesticidních látek v zemědělství a zároveň být vysoce rentabilní.

Díky unikátní kombinaci moření, úpravy vody, půdních a komplexních listových aplikací se nám daří dosahovat stabilních a velice rentabilních výsledků. Tím dokážeme popírat i zažité dogma, že listové aplikace a stimulace mají účinek jen v případě problémů. Jsme schopni dosahovat každoročně dobrých výsledků za horších, normálních i dobrých podmínek, proto se na nás můžete spolehnout za všech okolností.

S výběrem správného zásahu vám rádi poradíme na základě předchozí konzultace, která nám umožní volit vždy ten nejsnazší a nejefektivnější postup, jak doplnit stávající agrotechniku. Pro konkrétní doporučení neváhejte kontaktovat naše odborné poradce ve vašem regionu.

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer