BioAktiv CZ
Z tisku

Zemědělec č. 10/2021: Jarní regenerace a listová výživa

9. 3. 2021, Ing. Martin Bohuněk, MBA

Jaro je tu! Příroda se probouzí po zimě, ptáci zpívají, hmyz poletuje a rostliny pomalu, ale jistě regenerují a cítí, že jejich chvíle přišla. S tím také přichází ten kolotoč nekončící práce, péče o porost, starostí s počasím i lidmi, hádky se starostou kvůli blátu na silnici a tisíce dalších věcí, které vyvrcholí až vyprávěním nad pivem při dožínkách. Práce je to náročná, ale neskutečně záslužná a romantická. A my, Bioaktiv CZ jsme tu, abychom vám pomohli správně zvolit a posléze i snadno dodat rostlinám veškeré živiny a ostatní látky, které jim pomohou překonat veškeré nástrahy povětrnostních podmínek. Ať jsou ty historky u piva nakonec jen veselé! 

O vápnění a základní výživě jsme se rozepsali v minulém čísle. Pokud jste článek nečetli, doporučujeme navštívit náš web www.bioaktiv.cz. Ten jsme nedávno modernizovali, abychom vám co nejlépe zprostředkovali informace o možnostech v moderní výživě a v péči o půdu, rostliny, techniku i mnohé další. 

Co po jarním přihnojení u lepších porostů?

V tomto období je důležitá převážně revize porostu a provedení všech potřebných aplikací včetně restů herbicidní ochrany. Neuškodí zběžné zkontrolovat stav houbových chorob, protože porosty byly celkem dlouho pod sněhem, místy jsou poškozeny broukem nebo hrabošem a vody je taky dost! Nespěchejte ale s investicí do fungicidu. Je možné zvolit alternativní variantu se solidním fungistatickým efektem (S, P, Cu a další). Houbové choroby hrozí hlavně u silnějších porostů s větší nadzemní hmotou. Ty zároveň budou potřebovat pomoc s metabolismem dusíku ze starších listů i půdy a fosforem, který je z jara hůře přístupný. Proto je vhodná aplikace AktiFer SuperPhos+Cu s prvním, nebo druhým vstupem, který řeší v podstatě všechny tyto problémy. Skvěle ozdraví porost po zimě, dodá velkou dávku fosforu a mědi pro metabolismus a využití dusíku v rostlině a obsahuje i velké množství amikonyseliny prolin, která rostlině pomáhá se zvládáním stresů. 

Výhodou je, že v řepce mix se systémovým insekticidem zrychluje vstup účinné látky do rostliny. Proto ho můžeme ve vegetaci využít klidně i v pozdější fázi pro preventivní podporu fungicidu v květu a injekci P a Cu pro maximální využití N při tvorbě výnosotvorných prvků. Vysoká dávka prolinu v SuperPhosu navíc výrazně zvýší odolnost vůči extrémním teplotám a zlepší práci s vodou. Vše je úhledně zabalené v jednom vstupu. U hustších a silnějších porostů pšenic jde o skvělé ozdravení prostu po zimě i energetickou injekci s P a Cu za 280 Kč/ha! 

Co s horšími porosty? 

Častým scénářem letošní sezony budou také pšenice na podzim pozdě seté, ať už kvůli počasí, nebo sklizni kukuřic. Tyto porosty mnohdy stěží vypíchaly, nebo nejsou optimálně odnožené, nemají tedy dobrou strukturu a než se sezóna pořádně otevře, je potřeba je zahustit a podpořit v růstu, aby se s porostem dalo v průběhu roku rozumně pracovat. Čím blíže optimu budeme, tím větší prostor má porost vyrovnat se s nepřízní počasí v průběhu roku. Ideální je využít přes list CCC, cytokininy či mangan pro podporu odnožení, fosfor pro podporu zakořenění a metabolismu a aminokyseliny pro dodání potřebné energie slabším rostlinám! U takových porostů přidáváme 2-3 l/ha AktiFer GROW přes list s prvním postřikem. Dodáme fosfor, mangan, bor, aminokyseliny a cytokininy. Investice do porostu od 400 do 650 Kč/ha se v tuto fázi bohatě vyplatí, obzvláště pak pokud v průběhu roku přijde období přísušků, popálení nebo jiný stres, který bude muset porost určitým způsobem kompenzovat. 

Problém nastává ve chvíli, kdy potřebujeme a chceme porost vybudit i jinak, než jen regeneračním přihnojením, ale nemáme v době aplikace dostatečnou listovou plochu pro příjem výživy i účinných látek. Výbornou variantou je aplikovat postřikem PlantAktiv pro rostliny v množství 1 kg/ ha s převážně půdním účinkem na podporu zakořenění, stimulaci odnožování a hlavně uvolňování a příjem živin z půdy. Princip je, že po aplikaci v brzkém jaře dojde k výraznému uvolnění a zpřístupnění živin (NPS) z minerálních hnojiv i z půdní zásoby rostlinám, které díky tomu zrychlí svoji regeneraci a dojde i k celkově lepšímu využití dodaných živin i dusíku. To bude klíčové hlavně v následujících letech při výpočtech bilance dodaných a odebraných živin z půdy a následné hnojení podle těchto hodnot. Čím více živin dodaných do půdy dokážeme dostat do rostliny a využít je pro tvorbu výnosu, tím lépe pro ekonomiku a tím více prostoru pro následné hnojení dalších plodin. Obzvláště to platí pro plochy s dodáváním organických hnojiv, kde je klíčovým procesem výživy mineralizace a nitrifikace v půdě. PlantAktivem usměrníme výraznější uvolňování živin do doby, kdy to rostlina využije. 

Tato aplikace je základem našich agrotechnik s přihnojováním porostů a její účinnost je dlouhodobě hodnocena přesnými pokusy v Selgen a.s., na ČZU a Mendelově univerzitě, v AgroEko Žamberk, v ÚKZUZ nebo zkušební stanici v Nechanicích. Výsledky jasně ukazují, že se tento zásah vyplácí v lepších i horších letech.

Máte dotazy? Ozvěte se mi!

Ing. Martin Bohuněk, MBA, produktový manažer